1. Novsport
  2. Други спортове
  3. 1214 състезатели от 58 страни подадоха заявки за Световното по гребане в Пловдив

1214 състезатели от 58 страни подадоха заявки за Световното по гребане в Пловдив

Три български лодки ще воюват за медалите, екоакцент на шампионата

1214 състезатели от 58 страни подадоха заявки  за Световното по гребане в Пловдив

Пловдив е готов и вече посреща първите отбори, които ще участват в Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години. Състезанието ще се проведе от 19 до 23 юли на гребния канал в града.

Председателят на организационния комитет Иван Попов припомни, че първенства от този ранг се провеждат под тепетата от 1999 година насам и това е дванадесетото домакинство на Пловдив на толкова голямо състезание.

„Тази година се очертава да бъде много силна като посещаемост на спортистите, като до днес са акредитирани 1214 гребци от 58 страни, с 2 повече от предишното. Първи на гребния канал влязоха да тренират спортистите от Парагвай, а късно днес пристигат силните гребци от Нова Зеландия. Ще се състезават и гребци от Русия и Беларус с ограничен брой лодки под флага на Световната федерация по гребане. Доволен съм от предварителната работа по подготовката на състезанието. Имаме силната подкрепа на община Пловдив, на Българската федерация по гребане и на Министерството на младежта и спорта. Организационният комитет вече има достатъчно опит, за да премине Световното първенство гладко и без проблеми.  Официалното откриване на Световното първенство за младежи до 23 години ще бъде на 18 юли от 18,30 часа в Летния театър на Пловдив“, заяви Иван Попов.

Организаторите са помислили и за това да не остане замърсяване след струпването на толкова много хора на гребната база. В партньорство с Екопак България – най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци от опаковки и сдружение „BG Бъди активен“ ще се събират пластмасовите бутилки от вода както в зоната за публика, така и в хангарите на гребците.

„Целта ни е да намалим екологичния отпечатък и ще споделим опита си със следващите организатори на състезания от висок ранг“, обясни Даниел Христов – секретар на Организационния комитет на Световното първенство.

Ще бъдат поставени 3 „шишеяда“, които не само събират PVC опаковки и алуминиеви кенчета, но и ги подготвят за транспортиране до рециклиращи предприятия. Друг „зелен“ акцент на първенството е електрическият камион, който ще обслужва състезатели, съдии и публика.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков съобщи, че Световното първенство ще напълни 18-20 от най-големите хотели на Пловдив само със състезателите и щабовете. Няма информация колко още хотели ще бъдат заети от близките и роднините на гребците. Очаква се също рязко покачване на търсенето на храна в ресторантите на града, висока заетост на таксиметровите компании, нарастване на потреблението на различни видове туристически услуги.

„И всичко това става в момент, когато туристическият бизнес в града обикновено се свива, защото пловдивчани излизат от града и отиват на почивка“, каза Титюков.

Той очаква с нетърпение икономическата оценка на Световната федерация по гребане, която досега е отчитала приходи за града и страната около 10 млн. евро при предишни състезания.

„В този смисъл Световното първенство е и доходоносно за нашия град“, заключи Титюков.

Петима елитни български гребци ще мерят сили с най-силните в света на състезанието в Пловдив. Те ще участват с 3 лодки – двойка без кърмчия /Иван Янкулов и Цветомир Маринов/, двойка скул лека категория /Григоров и Иван Йорданов/ и единична лодка – скиф /Емил Нейков/.

„Отчитам, че това е скромно представяне на страната ни, но напоследък е трудно да съберем деца, които да тренират гребане“, обясни Свилен Нейков – председател на Българската федерация по гребане.

Той сподели, че винаги има изкушение сред домакините на световни първенства по гребане да пуснат повече състезатели просто да опитат силите си и да се сравнят с най-добрите. Но никак не е добре тези лодки да останат последни в своите дисциплини. Освен това има нормативи, които трябва да бъдат покрити от гребците, за да участват на Световното първенство. Очакванията са българският скифьор Емил Нейков да се представи силно и да воюва за медал.

0% лихва по кредитните карти от Fibank до края на 2024 г.

До края на 2024 година важи предложението

Победа за мъжете и равенство за жените на шахматната Олимпиада

Вижте как се справиха нашите днес в Будапеща

Георги Глушков откри учебната година в НСА "Васил Левски"

Вижте подробности

Карлос Насар: Искам да стана олимпийски шампион поне още веднъж

Той получи наградата си за Спортист на месеца

Румъния световен шампион по риболов в Пловдив, българите са седми

Вижте подробности

Четвърта победа за шахматните националки на Олимпиадата

Нашите в топ 10

Белгиец спечели европейската титла в шосейното колоездене

Българите не завършиха

В Португалия: Ксения Момчилова 6-а на Световната купа по паркур

Вижте подробности

Скандал! Селекционерът на България на Шахматната Олимпиада в конфликт на интереси

Футболът има късмет, че Градев не му стана президент, пише изгоненият от БСФШ Георги Чернев